Rovidam
Skip to main content

Diasteem: het spleetje tussen de tanden

Wat is een diasteem?

Wanneer mensen wordt gevraagd wat ze storend vinden aan hun gebit, is een veelvoorkomend antwoord: het spleetje tussen mijn voortanden. Een diasteem, of diastema, komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en is vaak zichtbaar tussen de twee voortanden in de bovenkaak. Naarmate kinderen ouder worden, sluit dit diasteem tussen de voortanden zich meestal op natuurlijke wijze.

Blijft het diasteem echter aanwezig na de puberteit, dan kan worden aangenomen dat de patiënt dit kenmerk voor de rest van zijn of haar leven behoudt. Indien als storend ervaren, kan overwogen worden om een behandeling te ondergaan.

Diasteem Eddie Murphy

Schoonheidskenmerk of storend?

Interessant genoeg wordt een diasteem niet overal beschouwd als een storend of onaantrekkelijk element in het gezicht. In sommige Afrikaanse landen wordt een diasteem juist beschouwd als een aantrekkelijk gezichtskenmerk. Er zijn zelfs mensen die hun tandarts vragen om ook zo’n mooi spleetje te creëren. In landen als Namibië, Nigeria en Ghana wordt een diasteem beschouwd als een schoonheidskenmerk.

De oorzaken van een diasteem

Laten we eens kijken naar verschillende oorzaken van een diasteem:

  • Ruimteoverschot: Tanden en kiezen zijn te klein om goed in de kaakboog te passen, waardoor er ruimte ontstaat tussen tanden en kiezen.
  • Ontbrekende tanden: Het ontbreken van tanden kan leiden tot ruimte tussen tanden en kiezen, waardoor de vorming en groei van tanden en kiezen worden verstoord.
  • Duimzuigen: Duimzuigen kan leiden tot scheve tanden en in sommige gevallen een diasteem veroorzaken.
  • Maxilaire labiale frenum: Een te dichtbij gelegen labiaal frenulum kan ook een spleetje tussen de tanden veroorzaken.
  • Tong naar buiten duwen: Sommige mensen duwen hun tong naar buiten bij het doorslikken, wat druk op de tanden kan uitoefenen en een diasteem kan veroorzaken.

Wat kan je er aan doen?

Voordat u uw tandarts vraagt om iets te doen aan het spleetje tussen uw voortanden, is het belangrijk om de oorzaak van het diasteem te begrijpen. Als bijvoorbeeld het naar buiten duwen van de tong of het knarsetanden niet wordt aangepakt, kan het resultaat van de behandeling na verloop van tijd teniet worden gedaan. Dus, voordat u een behandeling overweegt, is het essentieel om eerst slechte gewoonten af te leren.

Enkele behandelingsopties zijn onder andere:

  • Beugel: Een bekende oplossing, maar niet altijd noodzakelijk als het diasteem niet groter is dan 3 mm.
  • Opvullen met composiet: Een tandarts kan de ruimte opvullen met composiet, een soort hars.
  • Composiet facings: Dunne laagjes composiet worden aangebracht om het gewenste resultaat te bereiken, hoewel composiet gevoelig is voor verkleuring en een beperkte levensduur heeft.
  • Porseleinen facings: Duurzamer en natuurlijker ogend dan composiet, maar vereist een meer uitgebreide procedure.
  • Kroon, brug of tandimplantaat: Andere behandelopties om het spleetje tussen de tanden te corrigeren.

Diasteem: persoonlijke voorkeur

Of een diasteem als storend wordt ervaren, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen vinden het lelijk, terwijl anderen het beschouwen als een aantrekkelijk schoonheidskenmerk dat hen onderscheidt. Dit geldt niet alleen in Afrikaanse culturen; wereldwijd ervaren sommige mensen een diasteem als sexy, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Bekende mensen met een diasteem zijn onder andere Madonna, Eddie Murphy, Samuel Jackson, Sandra Day O’Connor, Lara Stone, Arnold Schwarzenegger en Seal.

×
Start whatsapp gesprek
Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

Milly Jordans
Milly Jordans
Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
Moniek Hammink
Moniek Hammink
Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
Alida van Baarlen
Alida van Baarlen
Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
Dorothé Maas-Booy Liewes
Dorothé Maas-Booy Liewes
Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
Inge de Bruijn
Inge de Bruijn
Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
Eric van Oosterhout
Eric van Oosterhout
Consultant praktijkbemiddeling