Rovidam
Skip to main content

Preventie assistente salaris en andere belangrijke zaken

Altijd al gedroomd om preventie assistente te worden of is je interesse pas recent gewekt? Dan wil je ongetwijfeld meer weten over de baan. Wat doet een preventie assistente en hoe word je er een? En misschien nog wel belangrijker, wat is het preventie assistente salaris? Rovidam is er om al je vragen te beantwoorden.

Wat is een preventie assistente?

In principe is een preventie assistente een tandartsassistente, maar dan met meer bevoegdheden. Een preventie assistente richt zich hoofdzakelijk op de mondhygiëne en is betrokken bij de behandeling en controle van patiënten. Dit gebeurt onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist.

Een preventie assistente is een bezige bij en is constant in de weer om allerlei verschillende taken uit te voeren. De assistente mag zelfstandig patiënten behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van tandsteen, kleine gaatjes boren en het geven van fluoridebehandelingen. Ook valt het ontvangen van patiënten en het geven van adviezen en poetsinstructies onder de werkzaamheden. Bovendien helpt een preventie assistente ook mee op administratief vlak. Hieronder vallen taken als het documenteren van patiëntengegevens, het registreren van medische informatie, de correspondentie met andere tandspecialisten, het maken en inplannen van afspraken, het verwerken van facturen en het in de gaten houden van de voorraden. Overige werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden van en het helpen tijdens behandelingen, gebitsreiniging, het maken en ontwikkelen van röntgenfoto’s, het schoonmaken van instrumenten, en het geven van uitleg en advies over mondhygiëne. Deze werkzaamheden vallen allemaal binnen het takenpakket van een tandartsassistente. Een preventie assistente doet dus hetzelfde als een tandartsassistente, maar heeft daarnaast nog veel meer bevoegdheden!

Preventie assistente salaris afhankelijk van verschillende factoren

Nu je een beeld hebt van alle werkzaamheden die een preventie assistente uit mag voeren, wil jij vast ook graag meer weten over het preventie assistente salaris. Het preventieassistente salaris begint bij €2076 per maand en is afhankelijk van een aantal factoren. Het gemiddelde preventie assistente salaris ligt tussen de €2095 en €2830 per maand. De hoogte van het salaris zijn afhankelijk van de specifieke eigenschappen, kwaliteiten en onderhandeling van de preventieassistente zelf. Er wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen verschillende carrièreniveaus.

Preventie assistente salaris: de salarisschalen

Zoals hierboven genoemd, zijn er verschillende carrièreniveaus. Daarbij horen ook verschillende salarisschalen:

 • Junior: dit is de preventie assistente met minder dan 2 jaar ervaring. Het startsalaris is gemiddeld zo’n €2095 per maand.
 • Medior: de medior heeft al 3 tot 5 jaar ervaring en verdient over het algemeen €2585 per maand.
 • Senior: de senior heeft het meeste werkervaring en is al minimaal 5 jaar in de weer als preventie assistente. Per maand verdient een senior gemiddeld €2590.

Naast het bruto preventie assistente salaris zijn er ook nog mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, 13e maand of winstdeling/jaarbonus en 8% vakantietoeslag.

Preventie assistente worden?

Als je een preventie assistente wilt worden moet je eerst een driejarige MBO niveau-4 opleiding Tandartsassistent afronden. Vervolgens moet je een cursus Tandartsassistent-plus en eventueel andere bijscholingen volgen. Ook is het mogelijk om je om te scholen tot preventie assistente. Hiervoor kun je onder andere solliciteren op een omscholingsvacature. Rovidam helpt je bij het vinden van de juiste vacatures om een baan als preventie assistente te bemachtigen. Kijk op onze website voor alle vacatures preventie assistente.

Ben je benieuwd naar een het preventieassistente salaris van een specifieke vacature? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of mail naar info@rovidam.nl. Daarnaast kun je ons bereiken op het nummer 085-238 0000. Je bent ook altijd welkom om ons te bezoeken. Ons kantoor bevindt zich in het monumentale pand op de Stationsweg 71, 6711 PL in Ede. Op werkdagen zitten we vanaf half 9 klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling