Rovidam
Skip to main content

Salarisschaal tandartsassistente en bijbehorende vacatures

De tandartsassistente is het gezicht van de tandartspraktijk. Zij assisteert tijdens de behandeling, ontvangt patiënten en assisteert bij de administratie van de praktijk. De salarisschaal tandartsassistente begint – afhankelijk van je leeftijd – rond de € 1.700,- bruto per maand. Wat doet een tandartsassistente precies? Welke opleiding heb je nodig? En in welke salarisschaal tandartsassistente val jij? Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Welke opleiding heb je nodig om tandartsassistente te worden?

Wil je in de salarisschaal tandartsassistente terechtkomen, dan heb je de MBO-opleiding op niveau 4 tot tandartsassistent nodig. Deze opleiding is praktijkgericht en alles wat je leert oefen je daadwerkelijk in de praktijk. Als je je diploma hebt behaald, kun je meteen aan de slag. De opleiding bestaat uit twee delen:
 • Generiek: de vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en burgerschap
 • Beroepsspecifiek: het assisteren bij en uitvoeren van tandheelkundige handelingen, uitvoeren van frontofficetaken, werken aan kwaliteit en deskundigheid
Om toegelaten te worden tot de opleiding tot tandartsassistente heb je één van de volgende diploma’s nodig:
 • MBO-diploma 2 of 3 van vergelijkbare opleiding
 • Diploma VMBO kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Diploma LBO, VBO of MAVO waarbij alle examenvakken zijn afgelegd op minimaal c-niveau
 • Overgangsbewijs HAVO of VWO naar het derde/vierde leerjaar
Onder andere Edin, NTI en Capabel Onderwijs bieden een opleiding tot tandartsassistent aan.

Salarisschaal tandartsassistente en de taken

Als beginnend tandartsassistente val je in de salarisschaal tandartsassistente(vanaf 21 jaar) dat bestaat uit een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.765 bruto per maand. Maar wat doe je als tandartsassistente precies?
 • Je bent betrokken bij de tandheelkundige behandeling van de patiënt. Je zorgt dat alles klaarstaat voor de behandeling en reikt de tandarts de benodigde instrumenten aan.
 • Je maakt materialen voor gebitsafdrukken en vullingen klaar zoals composiet, amalgaam en gips. Daarnaast maak en ontwikkel je röntgenfoto’s van het gebit, geef je fluoridebehandelingen en geef je instructies voor mondhygiëne. Ook zorg je ervoor dat de instrumenten telkens gereinigd worden.
 • Je assisteert de tandarts met administratieve taken. Je maakt afspraken met patiënten en stelt ze zonodig op hun gemak als ze zenuwachtig zijn. Je onderhoudt het contact en verwerkt de medische gegevens.
 • Ook beantwoord je de vragen van patiënten en geeft advies over het onderhouden van het gebit.
 In welke salarisschaal tandartsassistente je terechtkomt, hangt af van de afspraken met je werkgever en van je werkervaring. In veel gevallen krijg je als assistente veel werkzaamheden toebedeeld, wat betekent dat er veel tegelijk gedaan moet worden. Het kan dus een drukke baan zijn en de salarisschaal tandartsassistent behoort hier dan ook naar.

Salarisschaal tandartsassistente: in welke val jij?

Gemiddeld verdient een tandartsassistente in Nederland € 2.270 bruto per maand. Afhankelijk van je leeftijd begint het minimumsalaris bij € 1.700 en bedraagt het maximumsalaris tot € 2.900 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.923 en € 2.664 per maand bij een werkweek van 38 uur. Bedraagt jouw functie bijvoorbeeld tandartsassistent-plus (preventieassistent), dan klim je op de ladder van de salarisschaal tandartsassistente. Als tandartsassistente kun je werken in de tandheelkundige zorg zoals in een tandartsenpraktijk, in een orthodontiepraktijk of in een ziekenhuis op de afdeling mondziekten en kaakchirurgie. Op Rovidam vind je allerlei vacatures in de mondheelkunde. Bekijk bijvoorbeeld de vacatures voor tandartsassistente. Lees de functieomschrijving, stuur een motivatie en wellicht mag jij op gesprek om je taken en je salarisschaal tandartsassistente te bespreken!

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling