Rovidam
Skip to main content

Tandtechnicus salaris en meer

Wil jij graag tandtechnicus worden, maar weet je niet precies wat het tandtechnicus salaris is? Rovidam vertelt je met alle plezier over de baan, wat je ermee kunt verdienen en welke opleiding je ervoor nodig hebt. Bovendien geven wij jou de kans om een tandtechnicus vacatures te vinden die heel goed bij jou passen!

Wat doet een tandtechnicus?

Een tandtechnicus vind je over het algemeen niet in een tandartspraktijk, maar eerder in een tandtechnisch laboratorium. Als tandtechnicus maak en repareer je hulpmiddelen die het gebit ondersteunen, corrigeren of vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van beugels, kronen, kunstgebitten, protheses en bruggen. Vaak specialiseren tandtechnici zich in een of meerdere van deze technieken. Afhankelijk van de instelling komt een tandtechnicus soms wel in contact met de cliënt, maar de opdracht komt altijd van een tandarts, orthodontist of kaakchirurg af. Een cliënt kan dus niet zelf de opdracht geven. Bovendien is de specialist degene die verantwoordelijk is voor het eindproduct, dus niet de tandtechnicus zelf.

Een tandtechnicus werkt met allerlei verschillende apparaten zoals computers en slijpmachines, maar maakt ook gebruik van werktuigen als tangen en vijlen. Daarnaast moet een tandtechnicus ook kennis hebben van verschillende methodes zoals gieten, polijsten, solderen en afwerken, en van de actuele voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en hygiëne. Het is belangrijk om veel te weten over al deze zaken om een zo goed mogelijk product af te kunnen leveren. En dat is natuurlijk wel het doel!

Tandtechnicus salaris hangt af van specialisatie

Wat moet je doen voordat je als tandtechnicus aan de slag kunt? De opleiding tot tandtechnicus duurt 4 jaar en is een mbo-4 opleiding. Je kunt kiezen tussen een BOL-opleiding, die overwegend op school plaatsvindt, en een BBL-opleiding. Dit laatste houdt in dat je 1 dag per week naar school gaat en de overige 4 dagen in een tandtechnisch laboratorium werkt. Zo doe je gelijk ervaring op, wat later een positieve invloed heeft op je tandtechnicus salaris.

Na een introductieperiode kun je je specialiseren in protheses of kroon- en brugwerk. Na het behalen van je diploma kun je nog verder opgeleid worden tot klinisch prothesetechnicus of klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk. Dit is afhankelijk van je eerder gekozen specialisatie en heeft ook weer invloed op je latere tandtechnicus salaris.

Tandtechnicus salaris bruto per maand

Voordat je überhaupt begint aan een opleiding, wil je natuurlijk wel graag weten wat dit voor jou betekent op financieel gebied. Wat ga je als tandtechnicus verdienen? Het tandtechnicus salaris is voornamelijk afhankelijk van de instelling waar je werkt, maar ligt tussen de €2500 en €3300 bruto per maand. Een leerling krijgt meestal een salaris dat begint bij €2000,- per maand.

Tandtechnicus vacatures

Als tandtechnicus werk je veel met je handen. Je moet heel nauwkeurig te werk gaan en dat vaak onder tijdsdruk. Het is dus niet alleen belangrijk dat jij heel precies te werk gaat, maar ook dat jij stressbestendig bent. Is dit jou op het lijf geschreven? Neem dan snel een kijkje op onze vacaturepagina voor tandtechnicus. Als je nog vragen hebt over het tandtechnicus salaris, de opleiding, of het werk, schroom dan niet en neem contact met ons op. Dit kun je doen via ons contactformulier. Ook kun je ons bereiken via info@rovidam.nl of door te bellen naar 085-238 0000. Wij helpen je graag verder!

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Cora Peters
  Cora Peters
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling