Rovidam
Skip to main content

Factoren om op te letten bij het overnemen van een tandartspraktijk

Heb je ooit gedroomd van het beheren van je eigen tandartspraktijk? Het overnemen van een bestaande praktijk kan een snellere start bieden dan volledig vanaf nul te beginnen. Maar waar moet je precies op letten om ervoor te zorgen dat je investering succesvol is?

Introductie: start je avontuur

De beslissing om een tandartspraktijk over te nemen is geen kleine stap. Het is een onderneming die zowel je professionele als persoonlijke leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Een zorgvuldige voorbereiding en begrip van wat belangrijk is, kan het verschil maken tussen succes en een gemiste kans. Dit artikel doorloopt belangrijke factoren die elke aspirant-praktijkeigenaar zou moeten overwegen.

Een heldere visie op je toekomstige praktijk

Voordat je ook maar enige financiële commitment maakt, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je met de praktijk wilt bereiken. Welke soort tandheelkunde wil je praktiseren? Zie je jezelf in een familiepraktijk? Of neig je meer naar gespecialiseerde zorg zoals orthodontie of cosmetische tandheelkunde? Het definiëren van je visie helpt niet alleen bij het selecteren van de juiste praktijk om over te nemen, maar het vormt ook de basis voor toekomstige besluitvorming.

Juridische aspecten: belangrijk voor succes

Bij de overname van een tandartspraktijk komen veel juridische overwegingen kijken. Van contracten tot naleving van gezondheidsregelgeving, het is belangrijk dat je op de hoogte bent van alle juridische haken en ogen. Maak hierbij goed gebruik van due diligence.

Due diligence: een grondige voorbereiding

Due diligence is het proces waarbij je alle relevante informatie van de praktijk grondig onderzoekt voordat je de koop afrondt. Dit omvat het controleren van de patiëntenbestanden, financiële records, contracten met medewerkers en leveranciers, en de staat van de apparatuur. Adequate due diligence helpt onaangename verrassingen na de overname te voorkomen.

Financiële overwegingen: de kern van de overname

Het financiële aspect van het overnemen van een tandartspraktijk kan ontmoedigend zijn. Een correcte waardering van de praktijk is essentieel voor een eerlijke deal. Hierbij moet je rekening houden met verschillende factoren. Hoe gezond is de patiëntenlijst? Zijn de financiële resultaten van de praktijk stabiel? Wat is de staat van het gebouw en de uitrusting? Een nauwkeurige waardering zorgt dat je niet te veel betaalt en helpt bij het verkrijgen van financiering.

Team en patiënten: de basis behouden

Een succesvolle overname hangt niet alleen af van de fysieke en financiële aspecten van de praktijk, maar ook van het vermogen om een goede relatie met het bestaande team en patiënten te onderhouden. Heb je hier ondersteuning bij nodig of wens je meer informatie? Neem dan contact met ons op voor advies.

Communicatie en overgangsmanagement

De manier waarop je de overgang aanpakt, kan een grote impact hebben op hoe patiënten en teamleden hun nieuwe werkgever accepteren. Open communicatie en een geleidelijke overgang helpen bij het opbouwen van vertrouwen en zorgen voor een soepele overdracht van de praktijk.

Rovidam helpt je verder

Wil je meer weten over het overnemen van een tandartspraktijk? Bel of mail ons! Laat ons je helpen zoals we velen voor jou hebben geholpen, waaronder deze tevreden klant: “Complimenten aan Rovidam voor hun expertise.” Overweeg daarnaast om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws.

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling