Rovidam
Skip to main content

Salaris tandarts hoger dan salaris andere beroepen

Salaris tandarts behoort tot de hoogste van salarissen in Nederlandse beroepsgroepen. Veel mensen vragen zich af waarom tandartsen zoveel verdienen. Nu zitten er best grote verschillen tussen het ene salaris tandarts en het andere, maar dat dit beroep goed betaalt, is in ieder geval een ding dat zeker is. Waarom dat zo is en hoe je tandarts kunt worden, lees je in dit artikel.

Wat verdient een tandarts?

Het salaris tandarts is niet vastgelegd, de mondzorgbranche heeft namelijk geen cao en daardoor geen vaste richtlijnen. De salarissen kunnen dus behoorlijk verschillen. Een van de redenen waarom het salaris verschilt is de grootte van de praktijk. Heeft een tandarts een grote praktijk met veel patiënten en werknemers of juist een kleine praktijk? In een grote praktijk draai je meer omzet dan in een kleine. Maar in een grote praktijk werken dan weer meer medewerkers, waardoor de personeelskosten ook hoger zijn dan in een kleine praktijk.

Salaris tandarts met eigen praktijk

Je kunt er als tandarts voor kiezen om zelfstandig te werken in een eigen praktijk. Heb je een praktijk van gemiddelde grootte, dan brengt dat gemiddeld een mooi jaarinkomen van zo’n 98.000 euro op. Een rekensommetje leert dat je dan 8.100 euro per maand verdient. Wanneer je een zelfstandige praktijk hebt, zijn er natuurlijk ook flink wat vaste kosten. Daarom zijn er veel tandartsen die een gebouw delen en werken in een maatschap. Zo kunnen ze alle vaste kosten voor hun werkplek samen delen. Dit zorgt voor lagere maandlasten voor de zelfstandige tandartsen. Om het overzichtelijk te houden hebben ze dan wel allemaal hun eigen patiënten en bepalen hun eigen tarief.

Een percentage van de omzet

Hoewel vaak wordt gedacht dat tandartsen in dienst zijn van een bedrijf, werken de meeste tandartsen als zzp’er voor een percentage van de omzet. Om de hoogte van dit percentage te bepalen, wordt gekeken naar de ervaring van de tandarts, de locatie van de praktijk en de schaarste. Meestal ligt dit tussen de 35% en de 45%. Om de omzet te berekenen, stel je de volgende vragen: Hoeveel patiënten zijn er die dag behandeld? Welke verrichtingen zijn er uitgevoerd? Dit bij elkaar opgeteld gedeeld door het vastgestelde percentage bepaalt het uiteindelijke salaris van de tandarts.

Salaris tandarts in loondienst

Daarnaast kan een tandarts ook nog in loondienst werken, dan is het tandarts salaris weer anders. Het salaris van een tandarts in loondienst is terug te herleiden door diverse salarisschalen. Als ervaren tandarts verdien je rond de 4.500 euro bruto per maand. Zeker een derde daarvan moet afgedragen worden aan de belastingdienst. Dat betekent dat je er netto 3000 euro aan overhoudt. Dat is minder dan een zelfstandige tandarts verdient. Maar het voordeel van loondienst daarentegen is dat je niet al het extra administratieve werk en de zorgen hebt die bij een eigen praktijk van toepassing zijn.

Hoe word je tandarts?

Het salaris tandarts klinkt heel aantrekkelijk. Maar je moet er uiteraard wel een pittige studie tandheelkunde voor doen. De eerste drie jaar van die opleiding is een algemeen deel waarin je veel theoretische stof leert en nog geen specialisatie kiest. Dan haal je je bachelor. Vervolgens ga je verder voor je master waar je meer wetenschappelijke kennis opdoet. In deze fase kun je gaan kiezen voor de specialisatie tandarts. Je start dan met de derde fase en je kunt in een praktijk gaan werken. Daar doe je meerdere jaren werkervaring op om eventueel later zelf een praktijk te kunnen beginnen. In totaal duurt het dus zes jaar om de opleiding voor tandarts te voltooien.

Vacatures tandarts salaris

Op zoek naar een baan als tandarts met een goed salaris tandarts? Dan kun je eens een kijkje nemen op de vacaturebank van Rovidam. Daar vind je mondzorgvacatures door heel Nederland. Ook is Rovidam een betrouwbare partner om te bemiddelen bij de overname van een praktijk wanneer je als zelfstandig tandarts aan de slag wilt. Of misschien wil je je praktijk juist overdoen om te stoppen of weer in loondienst te gaan werken. Rovidam heeft recruiters in dienst die graag met je meedenken!

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling