Rovidam
Skip to main content

Tandartsassistente opleiding volgen: Rovidam helpt je op weg!

Heb jij interesse in de tandartsassistente opleiding? Wij leggen je uit wat een tandartsassistente precies doet, hoe de opleiding eruit ziet en welke praktische zaken hierbij komen kijken. Ook vertellen we wat Rovidam mondzorgbanen voor jou zou kunnen betekenen.

Tandartsassistente: wat is het?

Misschien vraag je jezelf af wat het vak van een tandartsassistente precies inhoudt. Als tandartsassistente ben je vaak hét gezicht van de tandartspraktijk waar je werkzaam bent. Je assisteert namelijk bij de behandelingen die gedaan worden, je zit achter de ontvangstbalie en vangt patiënten op, je plant de afspraken in en je verzorgt een stukje administratie voor de tandartsenpraktijk. Al deze dingen en meer leer je op de tandartsassistente opleiding. Echter kan het wel per tandartsenpraktijk verschillen welke werkzaamheden je allemaal uitvoert. Dit kan te maken hebben met de grootte van de praktijk en bijvoorbeeld het aantal collega’s. Misschien ben je ook wel benieuwd naar het salaris van een tandartsassistente. Als assistente verdien je gemiddeld €2.270 bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van je leeftijd en je ervaring. Op deze pagina lees je meer over het salaris van een tandartsassistente.

Tandartsassistente opleiding: wat leer je?

Tijdens de MBO niveau 4 tandartsassistente opleiding, leer je alle praktische en theoretische zaken die een tandartsassistente moet weten. Zo leer je alles over de instrumenten die een tandarts gebruikt, alle termen die spelen en leer je over mondhygiëne en gebitsverzorging.

Ook is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan en dat je klantgericht bent. Dit is van groot belang doordat je het aanspreekpunt in de tandartsenpraktijk bent. Je hebt namelijk een hele afwisselende en verantwoordelijke baan, waar allerlei aspecten bij komen kijken. Al deze vaardigheden en informatie leer je tijdens de tandartsassistente opleiding!

Tandartsassistente opleiding: praktische zaken

De tandartsassistente opleiding is een MBO niveau 4 opleiding, die drie jaar duurt. Naast theorie- en praktijklessen volg je ook algemene vakken, zoals taal en rekenen. De opleiding is zowel als BOL variant als BBL variant te volgen. Bij de BOL opleiding ga je ook stage lopen bij een erkende stageplaats. Dit kan in allerlei bedrijven, zoals een ziekenhuis (afdeling kaakchirurgie), een tandartsenpraktijk of een orthodontiepraktijk. Tijdens de BBL opleiding ga je 1 dag naar school en spendeer je de rest van de tijd bij een erkend leerbedrijf. Om toegelaten te worden tot de tandartsassistente opleiding heb je het volgende nodig:
 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Over Rovidam mondzorgbanen

Rovidam is de grootste vacaturebank in Nederland voor mondzorgpersoneel. Het team van Rovidam staat 24/7 voor je klaar om te helpen met het vinden van een passende baan. Als jij de tandartsassistente opleiding hebt afgerond, helpt Rovidam je graag op weg in het werkveld.

Ben jij benieuwd wat Rovidam mondzorgbanen voor jou kan betekenen? Meer informatie lees je hierover op de website. Ook kun je contact opnemen met één van de gespecialiseerde medewerkers van Rovidam. We helpen je graag de baan te vinden die bij jou past!

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling