Rovidam
Skip to main content

Salaris mondhygiënist en wat het werk inhoudt

Heb je interesse in een baan als mondhygiënist? Dan wil je vast ook weten wat je hiermee verdient! Een salaris mondhygiënist is van een aantal zaken afhankelijk, maar voordat we deze voor jou op een rijtje zetten, zullen we je eerst kort vertellen wat een mondhygiënist nou precies doet.

Mondhygiënisten controleren voornamelijk op problemen in de mond. Daarnaast proberen ze tandvleesontstekingen, irritatie, ziekten en tandbederf zoals gaatjes te voorkomen. Ze controleren het gebit preventief, verwijderen tandsteen en tandplak, polijsten vullingen, sealen tanden en kiezen, maken röntgenfoto’s en geven fluoridebehandelingen. Ook geven ze (poets)instructies en advies over bijvoorbeeld reiniging van de mond, eetpatronen, of het voorkomen van een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Wanneer er echt schade in de mond is, zoals gaatjes in het gebit, sturen ze de patiënt door naar de tandarts. Ze werken dus voornamelijk adviserend en preventief. Mondhygiënisten hebben daarnaast ook een administratieve functie. Indien er geen assistent is, moeten ze de voorraden, behandelingen en afspraken namelijk zelf bijhouden.

Maar waar werken mondhygiënisten? Veel mondhygiënisten werken in een (groeps)praktijk van tandartsen of orthodontisten. Ook zijn er mondhygiënisten die in het ziekenhuis onder een kaakchirurg werken. Een mondhygiënist kan ook een zelfstandige onderneming hebben, waarbij deze leiding geeft aan medewerkers en zelf de eindverantwoordelijke is. Ongeveer 30% van alle mondhygiënisten kiezen voor deze vorm, deels omdat het vaak meer geld oplevert.

Salaris mondhygiënist volgens het KNMT

Maar wat verdient een mondhygiënist dan precies? Een salaris mondhygiënist ligt tussen de € 2.473,48 en € 3.162,73 bruto per maand. Gebaseerd op een 40-urige werkweek van een persoon vanaf 21 jaar, verdient een mondhygiënist gemiddeld zo’n € 2.817 euro. Per jaar is het salaris mondhygiënist gemiddeld € 36.508 bruto, met een uurloon van € 16,19. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) heeft deze bedragen vastgesteld. Toch is het mogelijk dat jouw salaris als mondhygiënist afwijkt van deze cijfers. Een salaris mondhygiënist hangt namelijk af van de specifieke eigenschappen, kwaliteiten en onderhandeling van de beroepsbeoefenaar zelf. Hoe beter je bijvoorbeeld in je vak bent, hoe meer je verdient. Daarnaast is de kans groot dat het salaris mondhygiënist veel hoger ligt wanneer de mondhygiënist zelfstandig werkt.

Salaris mondhygiënist: Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een salaris mondhygiënist kan ook afhankelijk zijn van eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. Wanneer mondhygiënisten in dienstverband werken, kunnen deze genieten van de volgende voordelen:

 • Vakantiedagen
 • 8% vakantietoeslag
 • 13e maand of winstdeling/jaarbonus
 • Een ‘eigen dag’ in de praktijk. Dit betekent dat de mondhygiënist een dag voor eigen rekening werkt en dus meer verdient.

De hoogte van je persoonlijke salaris kan dus ook weer afhankelijk zijn van deze voordelen.

Wanneer je ervoor kiest om mondhygiënist te worden, is het dus belangrijk om je goed te realiseren wat je kunt verdienen. Het is slim om erover na te denken of je liever zelfstandig werkt of in dienstverband, omdat je salaris hier afhankelijk van kan zijn. Meer kennis en ervaring is altijd een pre om meer te kunnen gaan verdienen, maar een salaris mondhygiënist is dus ook afhankelijk van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

  Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA
  Privacy - Voorwaarden
  ×
  Start whatsapp gesprek
  Klik op de consultant om een chat via Whatsapp te starten.

  Milly Jordans
  Milly Jordans
  Recruiter regio Brabant, Zuid Nederland
  Moniek Hammink
  Moniek Hammink
  Recruiter regio Utrecht, Midden Nederland, Flevoland, ’t Gooi
  Alida van Baarlen
  Alida van Baarlen
  Recruiter regio Amsterdam, Noord Holland, Utrecht
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Dorothé Maas-Booy Liewes
  Recruiter regio Zuid Holland, Zeeland
  Inge de Bruijn
  Inge de Bruijn
  Recruiter Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht
  Eric van Oosterhout
  Eric van Oosterhout
  Consultant praktijkbemiddeling